Festiwal potraw kaszubskich

Dodano: 01-12-2009

Dnia 21 września 2008 r. o godzinie 14.00 na terenie stadionu PRP „Radbur” obok ZSP w Somoninie odbył się I Festiwal potraw kaszubskich „Kaszëbsczé jestkù”. Celem imprezy było zachowanie tradycji kulinarnych Kaszub, przekazywanie zasobów wiedzy regionalnej młodemu pokoleniu oraz zapoznanie z technikami przygotowania i podawania potraw kaszubskich.
W konkursie uczestniczyły szkoły ponadgimnazjalne jak i podmioty gastronomiczne. Spośród szkół gastronomicznych zaprezentowały się placówki z Kłanina, Rusocina, Sierakowic i ZSP w Somoninie.
Reprezentantami naszej szkoły byli uczniowie z klasy II ZSZ B – Mateusz Wolski, Łukasz Lis oraz Magdalena Pioch. Nad przygotowaniem uczniów czuwały pani Agnieszka Sędkowska oraz pani Joanna Drywa. Przygotowano takie potrawy jak: zupa przegotówka, pikantne kiełbaski kaszubskie, drożdżówka oraz chleb ze smalcem.
Wszyscy uczestnicy byli świetnie przygotowani do konkursu. Składał się on z dwóch etapów. W pierwszym przyrządzić trzeba było obiad kaszubski, w tym zupę, przystawkę i deser; w drugim potrawę – kaszubską.
Jury miało twardy orzech do zgryzienia. Ostateczny werdykt ogłosiła Kapituła Dobrego Smaku. Zwyciężyła szkoła z Kłanina; my – „za smak kaszubskich kiełbasek” zajęliśmy drugie miejsce, zaś na trzeciej pozycji uplasowała się szkoła z Sierakowic.
Mamy nadzieję, że w następnym roku uda nam się wygrać i zdobyć kolejne nagrody.
Opracowali: Magdalena Pioch, Mateusz Wolski i Łukasz Lis