W warsztatach brali udział uczniowie klas zasadniczej szkoły zawodowej w zawodzie kucharz oraz młodzież z technikum w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych. Krzysztof Szulborski poprowadził interesujący wykład, przedstawił on tradycje kulinarne naszego regionu oraz podzielił się swoim życiowym doświadczeniem. Druga część spotkania przeznaczona była na warsztaty praktyczne. Pod okiem mistrzów uczniowie przygotowali znane na Kaszubach dania z drobiu takie jak polewka koperkowa z fykadelkami z drobiu , sałatka z półpierśnika z gęsi , kurczę z drobiu oraz zupę dyniową na wywarze z drobiu. Podopieczni somonińskiej szkoły mieli także okazję, by porozmawiać z szefami kuchni o tajnikach tego zawodu.
Podczas spotkania pani Dyrektor otrzymała od kucharzy „Oskara kulinarnego” za współpracę ze środowiskiem kucharzy oraz inspirowanie młodzieży do poznawania różnych form kształcenia swoich umiejętności. Warsztaty w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie zorganizowała nauczycielka przedmiotów zawodowych –Agnieszka Sędkowska, pod której okiem uczniowie na zajęciach praktycznych będą doskonalić zdobyte umiejętności.
Dziękujemy serdecznie Agencji Rynku Rolnego OT w Gdyni za patronat nad tym spotkaniem i zapraszamy ponownie.