Dnia 28 marca 2023r. uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych z klas IV Tb, IV Td i II Ta PZS w Somoninie wraz z panią Alicją Drzewiecką oraz panią Anitą Leszkowską uczestniczyli w zajęciach wykładowych i laboratoryjnych nt. „Etykiety produktów spożywczych. Na co zwracać uwagę w trakcie robienia zakupów”, prowadzonych przez dr inż. Katarzynę Żyłkę, specjalistkę żywienia człowieka na Wyższej Szkole Zdrowia w Gdańsku.
Uczniowie mieli okazję na początku wysłuchać wykładu, dzięki któremu zdobyli wiedzę na temat informacji, które muszą znajdować się na opakowaniu. Zwrócono uwagę na: wartość odżywczą, oświadczenia żywieniowe, oznaczenia żywności (ekologicznej, wegetariańskiej, bezglutenowej), termin ważności, datę minimalnej trwałości, partię, produkty „bezterminowe”, rolę oraz skutki spożywania nadmiaru tłuszczy, węglowodanów, białka, zasadę działania aplikacji „O!strzegator”, rodzaje alergenów występujących w różnych krajach, m.in.: USA, Kanadzie, UE, Japonii itd. Następnie, po wykładzie, młodzież przystąpiła do ćwiczeń laboratoryjnych, zgłębiając i porównując skład wybranych produktów spożywczych. Wykonywano badania laboratoryjne pod kontem zafałszowania żywności oraz oceny świeżości jajek za pomocą owoskopu. Skupiono się także na zagadnieniu marnotrawstwa żywności.
Po zajęciach uczniowie mieli okazję zobaczyć uczelnię – specjalistyczne laboratoria oraz zapoznać się ofertą jej kształcenia. Każdy uczeń uczestniczący w zajęciach otrzymał upominki od Wyższej Szkoły Zdrowia.
Uczniowie z zaciekawieniem słuchali i aktywnie uczestniczyli w zajęciach wykładowych i laboratoryjnych. Wyrazili też nadzieję, na kolejne spotkanie w murach uczelni.