26 kwietnia 2023r. po raz kolejny nasza Szkoła wzięła udział w Międzynarodowym Konkursie Gastronomicznym Oliviera Roellingera, który odbył się w Atenach. Tym razem reprezentowała nas uczennica klasy IVd Technikum żywienia i usług gastronomicznych Oliwia Brylowska.
Zadaniem uczestników było przygotowywanie dwóch potraw z ryb i owoców morza, opartych na produktach zrównoważonego rozwoju. Nad przebiegiem zmagań konkursowych czuwało międzynarodowe jury. Do konkursy zakwalifikowało się 5 osób, z pięciu krajów, tj. Polska, Słowenia, Grecja, Portugalia, Hiszpania.
Uczestnicy konkursu musieli zaprezentować dwie potrawy z ryb i owoców morza. Pierwsze danie – główne – musiało być wykonane wyłącznie ze składników podanych w regulaminie konkursu oraz dwóch dodatkowych składników. Czas przygotowania dania głównego wynosił 2,5 godziny. Drugie danie, którego czas przygotowania nie mógł przekroczyć 30 minut, miało odznaczać się prostotą wykonania, aby można było je przyrządzić podczas codziennego gotowania. Dania miały zawierać ten sam rodzaj ryb. Dodatkowo uczestnicy konkursu musieli przedstawić prezentację w języku angielskim, na temat przygotowanych potraw, wyboru ryby, owoców morza, jak również odpowiedzieć na pytania od jury.
Oliwia, jako danie główne, przygotowała „Łososia z sosem kolendrowym, sezamem, glazurowanymi warzywami i krewetkami”, zaś na drugie danie „Krewetki na purée z selera z pieczonym łososiem i mango”.
Niestety Oliwii nie udało się zdobyć miejsca na podium. Jednak dużym sukcesem jest już wejście do finału tego konkursu. Jury wyłoniło troje najlepszych uczestników konkursu. Pierwsze miejsce zajął Francisco Costa z Portugalii, drugie Anestis Frantzolas – z Grecji, a trzecie Maša Bencak – ze Słowenii. Zwycięzcom gratulujemy.
W ramach działań towarzyszących Konkursowi, 27 kwietnia organizatorzy konkursu, jury, uczennicy i ich opiekunowie mieli okazję zobaczyć Akropol, zmianę warty przed grobem nieznanego żołnierza, Fish market, gdzie poznali nowe gatunki ryb i owoców morza. Mieli także możliwość uczestniczyć w konferencji, na temat zagrożenia i ochrony mórz, zrównoważonego rozwoju, ochrony zasobów morskich, gatunków ryb, która odbyła się w Ambasadzie Francuskiej. Jednym z gości biorący czynny udział w konferencji był francuski szef kuchni – Olivier Roellinger, organizator konkursu.
Założeniem Konkursu była nie tylko rywalizacja, lecz chodziło również o zwrócenie uwagi na zrównoważony rozwój i ochronę zasobów morskich. Dzięki wyjazdowi do Grecji (25 – 28.04.2023r.) uczennica i jej nauczycielka mogły doskonalić kompetencje komunikacji w języku angielskim, kompetencje zawodowe, mogły też zwiedzić Ateny, poznać kulturę i zwyczaje Grecji, nawiązać nowe kontakty z kucharzami i rówieśnikami.
Oliwii gratulujemy wzięcia udziału w takim konkursie i życzymy powodzenia w kolejnym roku.
W wyjeździe do Grecji uczennicy towarzyszyła i wspierała ją pani Alicja Drzewiecka, zaś do konkursu przygotowywała ją wraz z panią Agnieszką Grzegorzewską.