Warsztaty gastronomiczne – Młodzi Szefowie Kuchni

Dodano: 17-05-2023

Dnia 8 maja 2023r. dwie nauczycielki z Powiatowego Zespołu Szkół im. Józefa Wybickiego w Somoninie – pani Alicja Drzewiecka i pani Agnieszka Grzegorzewska – wzięły udział warsztatach na temat mleka, realizowanych w ramach projektu „Młodzi Szefowie Kuchni”. Zajęcia prowadził szef kuchni Artur Wesoły. Celem zajęć było poznanie zastosowania mleka i jego produktów w kuchni polskiej i regionalnej, z wykorzystaniem nowoczesnych technik i trendów kulinarnych.

Projekt obejmował, w ramach I etap, warsztaty z udziałem 15 nauczycieli zawodu z pomorskich szkół gastronomicznych, prezentujące, jak stosować nabiał w kuchni. W studio kulinarnym Skoma w Gdańsku, pod czujnym okiem szefa kuchni Artura Wesołego, przygotowano potrawy: śniadanie – kluski leniwe z marynowanymi truskawkami w syropie z pędów sosny i espumą jogurtową; obiad, składający się z zupy szwindel z chrzanem, ziemniaczanym puree, jajkiem pochetkowy z oliwą porową oraz deser – serniczki monoporcyjne z miodowym ganachem na białej czekoladzie, z dżemem z rokitnika i kremem angielskim z miętą.

Natomiast dnia 16 maja 2023r. odbył się w szkole II etap projektu – skierowany do młozieży. Warsztaty prowadziły pani Alicja Drzewiecka oraz pani Agnieszka Grzegorzewska dla uczniów klasy II Technikum żywienia i usług gastronomicznych oraz klasy I Technikum hotelarstwa. Uczniowie wysłuchali wykładu na temat mleka i jego przetworów, a potem w pracowni gastronomicznej, pod nadzorem nauczycielek, wykonali wyżej wymienione potrawy.

Warsztaty sprawiły młodzieży dużo radości i inspiracji do tworzenia następnych potraw. Pełnią kulinarnych wrażeń i nowych smaków zakończono cykl II projektu Młodzi Szefowie Kuchni.