6 kwietnia 2019 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych w Somoninie odbyła się pierwsza edycja projektu pt. „Sami swoi w koglu–moglu” współfinansowanego przez Powiat Kartuski.
Uczestnicy warsztatów gastronomicznych pod nazwą „Zdrów jak ryba – i z cukrzycą może być słodkie życie”, doskonalili się pod kierunkiem renomowanego mistrza kucharskiego, a równocześnie „Najlepszego kucharza województwa pomorskiego” – pana Kazimierza Żołnowskiego.
12 uczestników i 5 uczniów w roli wolontariuszy poznawało i doskonaliło tajniki sztuki kulinarnej w sporządzaniu potraw w diecie cukrzycowej, z zastosowaniem ryb i zamienników cukru. Przed warsztatami kulinarnymi uczestnicy wysłuchali prezentacji na temat cukrzycy. Poznali znaczenie tego pojęcia, typy cukrzycy, zasady żywienia w cukrzycy, produkty oraz ciekawostki na temat obniżenia poziomu glukozy we krwi, a także zapoznali się i zdegustowali zdrowe, naturalne zamienniki cukru, tj. stewia, ksylitol, cukier kokosowy, cukier z agawy oraz erytrytol.
W programie zajęć było między innymi:
- poznawanie przeznaczenia noży kuchennych oraz ich właściwy dobór do wielkości dłoni,
- obsługa nowoczesnych urządzeń kuchennych, np. piec konwekcyjno – parowego,
- poznanie technik kulinarnych filetowania i dzielenia ryby, zasad sporządzania wywarów, ciast kruchych i biszkoptowo-tłuszczowych
- tablerowanie masy rybnej,
- nadziewanie i formowanie rolad.
W trakcie warsztatów uczestnicy dokonywali oceny przyrządzonych przez siebie potraw, wymieniali się spostrzeżeniami i w dobrych nastrojach planowali następne spotkanie, na które serdecznie zapraszamy – w maju/czerwcu 2019 roku.